FTP
FTP
FTP staat voor 'file transfer protocol', en is een wijze om bestanden op een webserver te zetten. Normaal verbindt u via http, dit ziet u aan de url van een website: http://www.uwdomein.nl. U kunt er dan echter geen bestanden op zetten, dit kan via FTP wel.

Verbinden
Er zijn meerdere manieren om de webserver te kunnen bereiken om er bestanden op te zetten. De meest bekende is door in een 'explorer scherm' ftp://uwdomein.nl in te typen. U moet hier nu uw gebruikersnaam en wachtwoord invoeren, waarna u een aantal mappen ziet. U ziet direct een mapje 'public_html'. Als u hier op klikt komt u in de map waar uw website staat.

Programma's
Over het algemeen werkt de in windows ingebouwde FTP client voldoende, maar deze kan vrij instabiel zijn en heeft een groter risico tot herhaaldelijk fout invoeren van het password, waardoor het kan zijn dat u als kraker gezien wordt. Om dit te voorkomen adviseren wij gebruik te maken van een speciaal toegespitst programma om op uw FTP te kunnen komen. Een (gratis) voorbeeld hiervan is filezilla.

CHMod
CHModding is een bekende term in hostingland. Als u werkt met een site in statische html (bijvoorbeeld gemaakt in Microsoft Frontpage of Adobe Dreamweaver) hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Wanneer u met dynamische sites werkt, kan het zijn dat u van een aantal bestanden de toegangsrechten moet veranderen. Dit staat altijd in de handleiding van het webscript dat u gebruikt. CHModding kan door een bestand aan te klikken met de rechtermuisknop, en op 'properties' of 'eigenschappen', te klikken binnen Filezilla.
 

Frequently Asked Questions